HTML Hit Counter Domov

Zgodovina

ROJSTVO (1993)

Skupina The Drinkers je nastala nekega soparnega junijskega večera leta 1993 v Litiji. Takrat sta Sandi Kolenc-Koli - vokal in Robert Likar - kitara in vokal z nekaj prijatelji ustanovila zasedbo THE DRINKERS. Omenjeni glasbeni prijatelji so bili tudi člani drugih skupin, zato je bila zasedba prava mešanica alternativnega jazzovskega benda Capela La Chateliere in komercialne skupine Stik. Pravzaprav so se združili zgolj zato, da bi se z nekaj komadi predstavili na znanem litijskem festivalu Zarjavele trobente, po izredno dobrem sprejemu, pa so sklenili nadaljevati skupno pot.


IME


Ime benda je plod omamne domišljije pevca Kolija, ki je kot pravi slovenski patriot predlagal, da bi se imenovali Pivci, vendar so se v bendu odločili, da besedo prevedejo v bolj internacionalni jezik in postali, pa tudi ostali so The Drinkers.


PRVO SNEMANJE

Jeseni 1993 so v novomeškem studiu posneli prva komada z naslovoma Pošast in To bo dan. Takrat so začeli tudi koncertirati po slovenskih odrih - največkrat kot predskupina bolj znanih glasbenih izvajalcev, imeli pa so tudi že nekaj samostojnih nastopov. Pri vstopanju na glasbene odre jim je organizacijsko takrat pomagal Jože Mravlja. Spomladi 1994 so posneli še pesmi Prepozno, Ona ter instrumental.


PRVA ZAMENJAVA (1994)

Avgusta 1994 se je v bendu zgodila prva zamenjava. Basista Medveščka je zamenjal Miro Mutvar (ex Turbo), ki je takoj prevzel tudi organizacijo nastopov in promoviranje Drinkersov v medijih. Zasedba je s svežo gonilno silo oktobra 1994 nadaljevala snemanje v studiu Metulj, kjer je posnela pesmi Črna uspavanka, Bosanac in svoj prvi hit Simona, ki jo je Koli posvetil pevki Simoni Weiss.

 

 

BOSANAC

Pesem je prva priredba Drinkersov, ki so postavili v slovenske okvire znano uspešnico skupine Bijelo dugme Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac. Za snemanje priredbe so snubili bivšega pevca Bijelega Dugmeta, Željka Bebka, da bi zapel v duetu s Kolijem. Sodelovanje je odklonil, rekoč: "Ne petljajte me u ovo. Uradite vi to muški." In so naredili - drinkerski.


KAKO JE NASTALA SIMONA?

Eden prvih pomembnejših nastopov je imela skupina The Drinkers v primorski diskoteki Titanik, kjer je revija Antena pripravila izbor najboljše diskoteke leta '93. Tam je bila vsa slovenska glasbena elita in Koli, takrat še popolni zelenec med zvezdniki, je užival v tem, da se je z njimi lahko pomenkoval in se fotografiral. Njegovo sokolje oko se je zapičilo tudi v plavolaso simfonijo lepote (tako jo imenuje še danes) Simono Weiss v družbi njenega moža Gorana Šarca. Koli je nič hudega sluteč stopil do njiju, se predstavil kot pevec Drinkersov in izrazil željo, da bi se fotografiral z znano pevko. Par še nikoli ni slišal zanj, niti za Drinkerse, zato je bil prepričan, da Koli naklada. "To stane 100 DEM," mu je hladno dejal Goran. V Koliju je zavrelo, vendar se je v tistem trenutku zadržal. Raje se je umaknil in jezo do konca skuhal v krogu svojih drinkerskih kolegov. Dogodka ni mogel pozabiti, zato je svojo prizadetost izlil na papir in nastala je prva uspešnica Drinkersov Simona.

 

 

ISKANJE ZALOŽBE

Nadaljevali so z nastopi in začeli iskati glasbeno založbo, ki bi objavila njihovo delo. Vse takrat pomembne založbe so jih odklonile. Posneli so še pesmi Pošast II, Heloparda, Bosanac tehno in Zeleno sonce.


GLASBENO NESOGLASJE

Konec leta 1994 je v skupini prišlo do prvi nesoglasij glede glasbenega stila, zato jo je janunarja 1995 zapustil dotedanji glasbeni vodja in bobnar Andrej Žibert. Zamenjal ga je Damjan Brezovec (ex Yunk, M.A.S.H., Martin Krpan, Bombe).

 

 

PRVI VIDEO IN DOGOVOR Z ZALOŽBO MEGATON RECORDS

Aprila so za pesem Simona posneli svoj prvi videospot, v katerem je vlogo Simone Weiss odigral znani transvestit Salome. Video je opazil Simonin mož Goran Šarac, lastnik založbe Megaton Records, ki je bil povsem nepričakovano navdušen nad delom skupine in jo je povabil k sodelovanju. Pivci so priložnost zgrabili z vsemi rokami in nogami oziroma z veseljem postali varovanci založbe Megaton Records. Snemanje so nadaljevali v kranjskem studiu Pan, kjer so posneli komad Na stol se bom privezal, s katerim so se predstavili na festivalu Rock Boom v Murski Soboti.

 

 

TRETJA ZAMENJAVA

Maja 1995 je skupino zapustil Evgen Malis, nadomestil pa ga je klaviaturist Primož Trebec. Drinkersi so se predstavili v takrat cenjeni glasbeni oddaji Roka rocka, kjer so v živo zaigrali skladbi Ko boš prišla na Bled in Slovenac.

PRVI ALBUM: LEPI IN TREZNI (1995)

V studiu Pan so še enkrat posneli skladbi Slovenac in Zeleno sonce ter Ko boš prišla na Bled v rockerski preobleki. Tako so zaključili snemanje gradiva za prvenec. Oktobra 1995 so podpisali pogodbo z založbo Megaton, kjer je izšel njihov prvi album Lepi in Trezni. 29. novembra 1995 so v ljubljanskem klubu Balinček pripravili odmevno promocijo, ki so se je udeležili tako rekoč vsi pomembni ljudje iz slovenskega šov biznisa. Komad Slovenac je postal pravcati mali hitič in osvojil večino pomembnih glasbenih lestvic.


ČETRTA ZAMENJAVA

Prvenec so pridno predstavljali na koncertnih odrih, obenem pa razmišljali že o novem albumu. Avgusta 1996 jih je zapustil bobnar Damjan Brezovec, ki ga je mesec kasneje zamenjal Roman Milavec (ex Chorus).

 

 

Z ŽEJO DO SLAVE

Oktobra 1996 so se že odpravili v studio Gong, kjer so posneli nova komada Žeja in Lit'r vina. Začeli so nastopati tudi po pubih, kjer so promovirali najrazličnejše alkoholne pijače, decembra pa so v centru Ljubljane posneli videospot za Žejo. Komad je postal hit in Drinkersi so zasloveli po širni Sloveniji.

 

 

DRUGI ALBUM: ŽEJA (1997)

Maja 1997 je bend nadaljeval snemanje drugega cedeja, ki je pod naslovom Žeja izšel pri založbi Megaton Records 20.8.1997. Oktobra 1997 je skupina v sodelovanju z režiserjem Janijem Pavcem posnela video za mega uspešnico Deset majhnih jagrov, s katero se je dvignila na vrh slovenske glasbene scene in nadaljevala kariero kot velik bend.

 

 

SODELOVANJE Z SATAN'S BROTHERS

Marca 1998 so v Trbovljah posneli že tretji video za album Žeja, in sicer za pesem Še vedno sem tu. Pri snemanju so sodelovali člani razvpitega motorističnega kluba Satan's Brothers, zato lahko v glavni vlogi občudujemo tudi pokojnega Pilka, legendo motoristične scene v Sloveniji, pa tudi preko naših meja.

 

 

SINGL: KO TO TAMO PEVA (1998)

Septembra 1998 se je drinkerska zasedba spet zaprla v studio Gong, kjer je posnela tri nove komade Grda račka, Delirij '98 in veliki hit Ko to tamo peva. Komade so 23.10.1998 izdali na singlu z naslovom Ko to tamo peva, ki je postal eden najbolje prodajanih singlov v Sloveniji.

 

 

TRETJI ALBUM: PIVOLUCIJA (1999)

Februarja 1999 je bend dokončal snemanje tretjega cedeja, ki je izšel v začetku marca 1999. Album so naslovili Pivolucija, kar razlagajo kot razvoj kulture pitja. Istega meseca so v klubu Hit the Road Jack pripravili nadvse uspešno promocijo Pivolucije, obenem pa od založbe prejeli zlato ploščo za cede Žeja. V času izida albuma so v sodelovanju s šefom kamniške TV Impulz Milanom Završnikom posneli video za Ko to tamo peva, junija 1999 pa še za novo uspešnico Pijemo ga radi.MINI (BOŽIČNI ALBUM): ZADNJA VEČERJA

Oktobra 1999 se je skupina spet odpravila v studio Gong in posnela šest božičnih komadov v stilu drink'n'rolla: Sveta noč, Jingle Bells, Glej, zvezdice božje, Pozabi, Srečen božič in Božič '65. Pesmi so decembra 1999 izšle na mini cedeju Zadnja večera, pospremil pa ga je božični videospot za pesem Božič '65, ki je marsikoga šokiral, v nekaterih medijih pa so ga celo cenzurirali.

 

 

PONATIS PRVEGA ALBUMA: LEPI IN TREZNI (2000)

V začetku novega tisočletja (leta 2000) se skupina The Drinkers in založba Megaton records odločita za ponatis prvega albuma. Ob ponatisu se zmontira tudi videospot za komad Slovenac, ki je narejen iz starih posnetkov iz leta 1995. Skupina nadaljuje Pivolucijo po slovenskih odrih.


DRUGI BOŽIČNI VIDEOSPOT

Konec leta 2000 Drinkersi posnamejo nizkoproračunski spot Jingle Bells in z njim naletijo na gluha ušesa slovenskih medijev, ki jih zopet ignorirajo. Videospot je označen kot grd in nesramen. Neka kokoš z nacionalne TV, od koder je že odnesla svoje perje, pa označi božično glasbo skupine Drinkers kot navadno sprdačino. V tem letu pa skupina posname še nov komad Mat K., ki naj bi najavil nov CD. Nov studijski album pa ne izide, ker zmanjka gradiva za nove komade. Pevec Koli pade v manjšo osebno krizo in (jedva) nekako splava na površje.


DE BEST OD (2001)

V začetku leta 2001 se Drinkersi odločijo za izdajo velike kompilacije. Aprila posnamejo s produkcijsko skupino Kerozin atraktiven videospot Mat K. K sodelovanju privabijo agrokraljico Šerbi in še nekaj zanimivih obrazov, ki popestrijo boksarsko videospecialiteto. Junija pa skupina izda kompilacijo De best od. Ta vsebuje dve cedejki. Na prvi so zbrane vse znane in neznane uspešnice ansambla Drinkers, druga pa vsebuje veliko multimedijko predstavitev skupine. Objavljenih je kar sedem videospotov in vsi komadi v mp3 obliki. Videospot Mat K. pa se zelo uspešno predstavi na vseh pomembnih medijih. Svojevrstno presenečenje doživijo Drinkersi ob trenutnem razsvetljenju nacionalne televizije, ki v bendu za deset tednov spregleda tisto, kar je v resnici: blagovna znamka, ki je Slovencem zelo pri srcu ali duši, kakor koli hočete. Tako se videospot Mat K. uvrsti med privilegirano smetano nacionalkinih, na terenu bolj ali manj uspešnih pa tudi čisto neznanih glasbenih izvajalcev. Svojemu pravemu slovesu primerno bend zaključi uspešno, a od večine medijev ingnorirano leto v Ljubljani na Kongresnem trgu, kjer tako navdušijo občinstvo, da je že takrat jasno, da so v prestolnici zaželeni tudi čez eno leto.


NESREČEN TRETJI BOŽIČ

Konec leta 2001 bend posname že tretji odštekan videospot za enega od božičnih komadov. Tokrat je na vrsti Srečen božič. K sodelovanju privabijo režiserja Mileta Vilarja (spota do danes še niso v celoti izplačali; dolgujejo mu okrog 50.000 tolarjev oziroma 215 EUR) in z mnogimi statisti posnamejo videospot. Drinkersi pa ne bi bili Drinkersi, če si ne bi spet omislili sporne vsebine. Božiček sanja žurko, na kateri drugi božički razkosajo pečenega odojka, kadijo cigare, pijejo vino in plešejo z bejbami. Kakšen božič pa naj bo, če ne tak?! Halo! Ampak hollywoodski pomembneži si pred resnico, ki jo sami najbolje poznajo, spet zatiskajo oči.
Ne, oni pa česa takega ne počnejo! Videospot je na nacionalki torej cenzuriran in doživi zgolj pet sekund predvajanja. Usmilijo se ga le na kaki lokalni televizijski postaji pa čisto malo na TV3. Neverjetno, a resnično! Tudi to ne stre skupine, za katero stoji tako velika horda ljubiteljev njenega glasbenega početja, da lahko brez težav nadaljuje svoje poslanstvo. Mimogrede, bendu se po elektronski pošti oglaša tudi ogromno tujcev, ki se navdušujejo nad drink'n'rollom. Drinkersi zmagoslavno končajo na silvestrskem koncertu v Ljubljani na Kongresnem trgu, kjer zabavajo rekordnih 20.000 tisoč navdušenih obiskovalcev.


ŽIVLJENJE GRE NAPREJ (2002)

V letu 2002 po dogovoru z založbo Megaton trgovine znižajo ceno albuma De Best Od na (za povprečen dohodek povprečnega Slovenca) realnih 999 tolarjev za izvod in dvojni CD je v hipu razprodan. Skupina nadaljuje veseljačenje po slovenskih odrih in z motorko usmradijo vsako dvorano. Sredi leta zasedbo presenetijo zdravstveni izvidi pevca Kolija. Frontman skupine bo moral na operacijo srca. Bend vseeno nadaljuje z nastopi po Sloveniji in jeseni se končno začnejo resne priprave na snemanje novega cedeja.


ZALOŽBA MEGATON RECORDS

Drinkersi se z lastnikom in direktorjem njihove založbe Megaton Records Goranom Šarcem dogovorijo o nadaljnjem sodelovanju in sklenejo, da nov projekt izide naslednje leto (2003). Skupina pa počasi nadaljuje z ustvarjanjem novih komadov v Škofji Riži, nekje nad Trbovljami. Konec leta Drinkersi za spremembo koncertirajo na silvestrski žurki v Ilirski Bistrici, kjer spet nadvse uspešno zaključijo leto. Mnogi slovenski fani in tudi nekateri tujci (večina iz Avstrije), ki so prišli silvestrovat v center Ljubljane samo zato, ker so mislili,da bodo tam spet igrali Drinkersi, jih po novem letu razočarano karajo, ker so se jim izneverili. Če bi to vedeli, bi vas, verjemite, osebno povabili v Ilirsko Bistrico!


2003

Skupina v začetku leta 2003 pospešeno pripravlja in snema v studiu Gong nove komade. Snemanje, ki poteka pod vodstvom Zorana Čalića in Aleša Kozine, se konča maja, plošča pa izide sredi vročega poletja, ko je skupina sredi turneje.

 14. junija 2003 Drinkersi pripravijo veliki koncert v Trbovljah, s katerim proslavijo deseto obletnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti povabijo na oder še nekaj svojih glasbenih prijateljev, kot so Tomaž Domicelj, Nude, Mi2, Orlek …

 

 

Konec junija se razidejo z klaviaturistom Primožem Trebcem.

 

 

Jeseni se na tržišču znajde najnovejši komad zasedbe The Drinkers -prvi protiprohibicijski singel JAWOHL. Oktobra pevec Koli odide v ljubljanski Klinični center, kjer mu naredijo zahtevno operacijo na srcu (štiri 'bajpase'). Proti koncu leta je Koli že na nogah in se z bendom pripravlja na nove glasbene podvige, ki prihajajo z novim letom. Eden že prodira v javnost, saj so Drinkersi v zadnjih mesecih iztekajočega se leta 2003 posneli videospot za pesem Jawohl.

Čeprav je začetek novega leta koncertno obetaven, Drinkersi niso najbolj zadovoljni z odmevnostjo albuma Prohibicija, saj se je kmalu po izidu cedeja dokončno skrhalo njihovo dolgoletno sodelovanje z založbo Megaton, pa zato novega albuma ni moč kupiti v vseh trgovinah. Poleg tega so novi drinkerski komadi preveč realistični, neposredni in v nebo vpijoči za marsikateri radijski eter, zato njihove resnice, ki je tudi resnica večine Slovencev, ni mogoče slišati na vsakem koraku. Vse kaže, da bo Prohibicija postala prava rariteta (redkost, dragocenost). Kljub težavam z založbo skupina The Drinkers hodi po svoji poti; Koli je že toliko okreval, da bo kmalu spet lahko stopil na oder, zato že februarja lahko pričakujemo prve nastope, obeta pa se še nekaj videospotov za skladbe s Prohibicije, nad katerimi je večina tistih, ki so jih imeli priložnost slišati, zelo navdušena.


2004

V začetku leta se skupina spravi skupaj in ob močni podpori videospota Jawohl, začne z prvimi koncerti in z novo okrepitvijo na kitari pod imenom Matjaž Živkovič-Maki. Drinkersi pa se lotijo videospota I love alkohol in pod režisersko taktirko Dejana Baboška naredijo odličen videospot. Koncerti se nadaljujejo in v jeseni še en x spravijo svoj sporni spot Srečen božič, ki pa tokrat pride na tv ekrane brez problema.


V LETU 2005

Skupina dokaj mirno stopi v novo leto. Počasi se prične snemanje spota za nenavadn komad BOSTEN.Največja nevšečnost je dobiti lubenice v zimskem času. Problem je rešen za 5.500 sit za dve buče. Zgodi se zamenjava pri drugi kitari in namesto Makija uleti Koza (Simon Kavšek) iz IVANČNE GORICE. Bobnar Roman je praznoval 30.let in dobil odojka MELHIJADA XVI. Kresovi so zagoreli in drinkersi hitijo novim koncertom v poletni sezoni…


VELIKE SPREMEMBE

Sredi poletja bend praznuje Kolijev štirideseti rojstni dan in pevec se odloči za končni odhod iz skupine. Ganjen zaradi darila, dobil je namreč dvajset kilskega purana Perhana se vseeno odloči za upokojitev in gojenje puranov. Skupina odigra poletne koncerte do konca in 10.09.2005 v Kočevju je zgodbe konec. Bend se pogovori z pevcem Makijem in on po tehtnem razmisleku dokončno razpusti svoje D.D.V. in prestopi v vrste Drinkersov. Zdaj v popolni zasedbi se odločijo za snemanje treh komadov in se prijaviti za izbor evrovizijske popevke.

 

 

V LETU 2006

Je skupina krenila z novim spotom Tine Rine in se tako prvič predstavila z novim videospotom v novi zasedbi. Sledili so koncerti in snemanje nove cedejke se je začelo. Pred poletjem so predstavili tudi drugi videospot Hura. Drinkersi so nastopili na velikem festivalu v Puli (Viva La Pola) in navdušili občinstvo. Sledilo je zanimanje tudi v sosednji državi in skupina je v studiju še enkrat obnovila pesem Ko to tamo peva, tudi z novim pevcem. Pred koncem snemanja pa posnamejo še en videospot Stari mož, ki pa nima nič z dedkom mrazom. Do konca leta skupina zmiksa vse komade in jih bo ponudila v začetku prihodnjega leta na novi cedejki...


2007

Skupina izda nov projekt, z novim pevcem Makijem in novo založbo Multirecords. Naslov plošče je Hajdi. Glasbeno se skupina ni oddaljila od njihovega značilnega drink'n'roll stila. Sledijo številni nastopi po Sloveniji in sosednji Hrvaški (Viva la Pola 2007).

 


2008

V nestresnem letu, skupina nadaljuje koncertno dejavnost po državi in v jeseni posname že četrti spot s plošče Hajdi in to prav naslovno pesem Hajdi.....skupino zapusti bobnar Mačo.

 

2009

Skupina štarta v novo leto, z novim bobnarjem, ki sliši na ime Klemen Markelj. Sledijo koncerti...

 

SPREMEMBE V LETU 2011

Skupina se sporazumno razide z dosedanjima članoma, s kitaristom Kozo in pevcem Makijem. Pot nadaljuje z novim starim pevcem Sandijem Kolencem-Kolijem, ki se po šestih letih vrne v svojo matično zasedbo. Po osmih letih pa se v bend vrne tudi klaviaturist Primož Trebec.

 


oktober 2013

Facebook Slo Rock YouTube Kontakt